tall_2020

Behandlingstiden er redusert, mens andelen saker hvor UNE endret vedtaket er omtrent lik som på samme tidspunkt i fjor.

Per 31. mars i 2023 hadde UNE behandlet 1483 saker. Gjennomsnittlig behandlingstid per sak var 137 dager. På samme tidspunkt i 2022 var tallet 179 dager.

Den totale andelen saker hvor UNE endret vedtaket (omgjøringsprosenten) lå på 18%. Tallet var likt ved utgangen av mars i 2022.

Av de 1483 sakene ble 5% behandlet i nemndmøte, og det er omtrent det samme som for tilsvarende periode i 2022.

Reiserestriksjoner påvirket Dublin-saker

Forskjellene fra fjoråret er spesielt store innenfor enkelte sakstyper.

I saker som handler om hvilket land som skal behandle asylsøknaden (Dublin-saker), eller saker hvor klageren allerede har asyl i et annet land, har behandlingstiden gått ned med over to tredjedeler. Den er nede på 48 dager. For ett år siden var tallet 178 dager.

Anne-Karin Westbye er avdelingsdirektør for saksavdelingen i UNE. Hun forklarer at reiserestriksjoner mellom land under pandemien gjorde at en del Dublin-saker ble liggende.

— Restriksjonene skapte problemer med å få iverksatt Dublin-vedtak. Men nå har vi fått behandlet en del av disse sakene, og det er hovedårsaken til den lavere behandlingstiden, sier Westbye.

Høy omgjøringsprosent i tilbakekallsaker

Omgjøringsprosenten varierer også mye mellom sakstyper. For både asylsaker og utvisningssaker er tallet 27%.

Aller høyest omgjøringsprosent har saker som gjelder tilbakekall eller opphør av oppholdstillatelse. Tallet er 31%, og det var 16% på samme tidspunkt i 2022. Det er også denne sakstypen hvor det er høyest andel nemndmøter. Nesten 30% av sakene i 2023 har blitt avgjort i nemndmøte, som er en liten økning fra 27% på samme tidspunkt i fjor.

Westbye forteller at mange av disse sakene handler om familier med barn som har bodd lenge i Norge. Det er en del av forklaringen på den høye nemndmøteprosenten.

— Slike saker har ofte flere spørsmål som byr på tvil om utfallet, og da skal saken behandles i nemndmøte, avslutter hun.

Du finner flere tall på statistikk-sidene våre.