Siste spørsmål og svar
Det er Norge som er ansvarlig for saken din hvis du først søkte om beskyttelse her, selv om du senere reiser og søker asyl i et annet europeisk land. Det er fordi europeiske land samarbeider og behandler asysaker etter et felles europeisk regelverk som kalles Dublin-forordningen. Søker du asyl i et annet europeisk land, vil politiet ta fingeravtrykk og oppdage at du har søkt asyl i Norge, og du vil mest sannsynlig bli sendt tilbake til Norge igjen.
Du kan lese mer om Dublin-samarbeidet på nettsidene til UDI.
For å sende inn dokumenter til UNE kan du bruke våre elektroniske skjema. Det er den raskeste og sikreste kanalen. Du finner skjemaene på denne siden: Skjemaer - Utlendingsnemnda (UNE).
Et nemndmøte er et møte der en nemnd i UNE avgjør en sak. Vi kaller dette en avgjørelsesform.
Regelverket legger opp til at utenlandske statsborgere har en oppholdstillatelse i Norge om gangen. Hvis du har kommet til Norge på en type tillatelse og lurer på om du skal søke ny tillatelse på et helt annet grunnlag, finner du viktig informasjon på udi.no: Du kan ikke ha to ulike oppholdstillatelser i Norge samtidig - UDI.
Mange søker om utlendingspass for å kunne få blant annet BankID eller førerkort i Norge. UNE forstår at utlendinger uten (godkjent) identitetsdokumentasjon står overfor praktiske utfordringer i hverdagen, som å skaffe for eksempel BankID og/eller førerkort. Dette gjelder for alle utlendinger som ikke oppfyller kravene for å få utstedt et norsk reisedokument og som ikke har (godkjente) identitetsdokumenter fra hjemlandet.
Til tross for disse utfordringene, kan ikke behovet for legitimasjon være avgjørende for om en person skal få utlendingspass.
Det er sjelden vi prioriterer en sak fordi noen ber oss om det. Da må det være noe helt spesielt i saken din. Hvis du mener det er noe spesielt i din sak som gjør at vi bør prioritere den, kan du sende oss en skriftlig begrunnelse for dette.
Det er sjelden vi prioriterer en sak fordi det er studiestart eller obligatorisk oppmøte på studiet. Det må være noe helt spesielt i saken din for at den skal bli behandlet foran andre i køen. Hvis du mener det er noe spesielt i din sak som gjør at vi bør prioritere den, kan du sende oss en skriftlig begrunnelse for dette.
De aller fleste sakene i UNE avgjøres uten nemndmøte. Men hvis vi mener det er tvil om hva som er riktig resultat i saken, vil den bli avgjort av en nemnd.
Vi omgjør normalt ikke et vedtak om utvisning på grunn av etterfølgende omstendigheter, for eksempel at du har fått barn i etterkant av utvisningsvedtaket. Men det kan gjøre at du får et kortere innreiseforbud, og i noen tilfeller føre til at vi omgjøre utvisningen, fordi vi legger vekt på hensynet til barnets beste.
Er du utvist fra Norge for to eller fem år og har barn i Norge som har norsk statsborgerskap, oppholdstillatelse eller oppholdsrett etter EU/EØS-regelverket, kan du søke familieinnvandring fra og med seks måneder før innreiseforbudet utløper. Du må fylle vilkårene for en ny oppholdstillatelse.
- Hvis du får tilbakekalt hele eller deler av tillatelsen din etter utlendingslovens § 63, så mister du opptjent botid for den tilbakekalte perioden.
- Hvis tillatelsen du har opphører etter utlendingslovens § 37, så mister du ikke botiden du har opptjent frem til tillatelsen din opphører.
UNE har ikke suspendert utreiseplikten til Russland. Det betyr at hvis du har fått avslag på søknad om oppholdstillatelse og ikke har en sak til behandling i UDI eller UNE plikter du å returnere til Russland.
Hvis du oppholder deg i Norge og ikke har en sak til behandling i UDI eller UNE, kan du be om en ny vurdering av saken din (omgjøringsanmodning). Hvis du ber om en slik omgjøring, og får utsatt iverksetting, har du lov til å oppholde deg i Norge til saken din er vurdert på nytt.
- Her finner du mer informasjon om hvordan du sender inn en omgjøringsanmodning
- På UDI sine nettsider finner du svar på ofte stilte spørsmål om oppholdstillatelse, besøksvisum og beskyttelse i Norge for russiske borgere (ekstern lenke)
UNE følger nøye med på situasjonen i Russland, og vil gjøre konkrete vurderinger i hver enkelt sak i lys av den nåværende sikkerhetssituasjonen.
Nei, vanligvis ikke. Utgangspunktet er klart: Helseproblemer gir ikke rett til flyktningstatus og asyl i Norge.
Det finnes likevel unntak. Helseproblemer kan ha betydning for asylvurderingen. Det kan du lese mer om i denne fagartikkelen på une.no.
Hvis referansepersonen er selvstendig næringsdrivende med enkeltpersonforetak, er det driftresultatet eller skattbar inntekt som regnes som inntekt. Når UNE vurderer om det er sannsynlig at fremtidig inntekt vil være oppfylt, ser vi blant annet på siste skatteoppgjør, siste års næringsoppgave, oppdaterte opplysninger om inntekter og utgifter og uttalelser fra en autorisert regnskapsfører.
Hvis referansepersonen har inntekt fra aksjeselskap, må det dokumenteres at det er tatt ut lønn fra selskapet. Når UNE vurderer om det er sannsynlig at fremtidig inntekt vil være oppfylt, ser vi blant annet på siste skatteoppgjør, regnskap, bankutskrifter, momsoppgave og uttalelser fra en autorisert regnskapsfører.
Storbritannia forlot EU 31. januar 2020. Britiske statsborgere er ikke lenger EU- eller EØS-borgere. Ved utmeldelsen ble det avtalt å ha en overgangsperiode, hvor Storbritannia behandles som medlemmer av EU frem til 31. desember 2020.
Du finner informasjon om Brexit og hvordan det påvirker britiske borgere og deres familiemedlemmer på UDI sine sider. Sidene oppdateres jevnlig med ny informasjon.
Det er sjelden vi prioriterer en sak fordi noen ber oss om det. Da må det være noe helt spesielt i saken. Hvis du mener det er noe spesielt i din sak som gjør at vi bør prioritere den, kan du sende oss en skriftlig begrunnelse for dette.